Van Onbegrijpelijk naar Begrip

Herman Beuker / Rutger van Drongelen 11-2-2015 15:26
Categorieën: Executive Search, Recruitment, Training & Coaching

blog_image:joppor_142366514654db67fa561ae.jpg:end_blog_image

 

De samenwerking verbeteren? Ontdek de verschillen met de ander.

Wanneer we iemand tegenkomen die op dezelfde manier reageert als we zelf zouden doen en je merkt ook nog dat een gesprek dat ook bevestigd, dan is het al snel een klikverhaal. Een geestverwant. Iemand die van dezelfde planeet komt.

Anders is het als iemand op een manier reageert die je van jezelf niet kent. Bijvoorbeeld iemand die zegt dat je van alles moet, terwijl jij juist een eigen keuze belangrijk vindt. Het kan natuurlijk ook andersom. Jij vindt dat iets gewoon moet gebeuren en de ander gaat dan moeilijk doen. Geen zin in, kun je dan bijvoorbeeld horen.

Zo kun je steeds mensen tegen komen die niet alleen anders reageren, maar ook nog op een manier die haaks staat op die van jou. Wanneer je ze tegenkomt, dan is er meestal nog wel een keuze. Je kunt ze in de toekomst gewoon vermijden. Dan heb je er ook geen last van. Zo lijkt het opgelost.

Totdat je even stilstaat bij de mensen die je wel goed kent

De mensen waar je veel mee omgaat. Zelfs de mensen waar je mee samenwoont en samenleeft. Ook bij deze mensen kom je het tegen, de verschillen met jou. Zichtbaar in het gedrag, de manier van reageren en de manier van praten. Niet altijd en niet bij elk onderwerp, maar wat het verschil tussen jou en de ander ook is, het komt steeds terug. Je kunt er last van hebben en omdat het steeds terug komt kan die andere invalshoek van de ander uitgroeien van een licht irritatie tot iets wat een steeds grotere rol gaat spelen in de relatie.

Onbegrijpelijk, dat is de term die hierbij past

Hetzelfde kan in een werksituatie gebeuren. Bij een leidinggevende of collega. Ook daar komen de verschillen in de manier van reageren steeds terug. Dan blijkt dat werk en privé in dat opzicht niet veel anders zijn.
Wanneer je reacties van jezelf en van anderen kunt plaatsen, dan kun je het begrijpen. Je weet dan waarom die ander zo anders reageert.

Van onbegrijpelijk naar begrijpen

Mensen hebben verschillende behoeften, die ervoor zorgen dat iemand in dezelfde situatie heel anders reageert. Dat is al te zien in bijvoorbeeld hoe iemand met iets bezig kan zijn. Urenlange concentratie. Je moet het maar kunnen. Een ander zit na enige tijd al om zich heen te kijken, op zoek naar menselijk contact. Herken je dit als het verschil tussen productgericht en relatiegericht en je weet dat een deel van de mensen het een, een ander deel het ander en nog een deel van de mensen beide in gelijke mate is, dan komt het begrijpen. Je weet dan, dat het verschil in behoeften bij mensen hier achter zit.

Ik ben ik, omdat de ander anders is

Dat is het dubbele. Aan de ene kant lijkt een wereld waarin de mensen hetzelfde zijn een oplossing voor veel problemen, aan de andere kant zou de prijs zijn dat we geen identiteit hebben. Dus leven we in een wereld waar geen mens hetzelfde is. Daarmee blijft er weinig anders over dan leren hiermee om te gaan.