Ben jij Product of Mensgericht?

Herman Beuker / Rutger van Drongelen 21-6-2018 15:53
Categorieën: Commercie, sales
blog_image:article_joppor_15295892945b2bae2eaba09.jpg:end_blog_image

Productgericht of mensgericht

Wanneer je de hele dag aan een bureau kan zitten en zo met je werk op kunt gaan, dan is dat productgericht. Hetzelfde geldt voor al die beroepen die langdurige concentratie vragen. Programmeur, telefoniste, alles op het gebied van administratie, productiewerk, zijn hier enkele voorbeelden van. De norm is dat je de hele dag met iets bezig bent.

Telefoniste is zo’n voorbeeld van dat de hele dag met mensen praten mensgericht lijkt, maar productgericht is. De behoefte aan contact van mens tot mens wordt namelijk niet vervuld. Gedrag van mensgericht is het alert zijn op mensen. Ga maar eens een afdeling op waar allemaal mensen aan een bureau zitten. Je komt de afdeling op en je ziet enkele mensen kijken naar wie er aankomt en gelijk kijken ze weer op hun scherm. Productgericht en een deel mensgericht. Er zijn ook mensen die anders reageren. Die kijken helemaal niet. Duidelijk productgericht. Dan zijn er nog die mensen die kijken en blijven kijken, misschien zelfs op je afkomen. Hallo, hoe is het met jou? Mensgericht.
De uitspraak, ik houd werk en privé gescheiden, kan op veel fronten plaatsvinden, maar jouw behoeften neem je mee naar je werk en vind je thuis ook.

De productgerichte vrouw die, zelfs al gaat ze even zitten, na enige tijd toch weer iets wil gaan doen. De productgerichte man die of gaat klussen, achter de computer gaat zitten of op een andere manier bezig is. De hele avond praten schiet ook niet op. Daar kan de meer productgerichte ongedurig van worden. De mensgerichte man of vrouw die meer mensen en relaties centraal stelt in een gesprek. Contact zoekt met anderen. Weet je het van elkaar, dan kan het allemaal interessanter worden. De een productgericht en de ander mensgericht? Dan heb je twee invalshoeken. Dan kun je elkaar gaan aanvullen.

Reacties

Het is fascinerend om te zien hoe meer productgerichte mensen kunnen reageren op de meer mensgerichte mensen en andersom. Je ziet het al in de politiek, waar de ene politicus zich sterk maakt voor de mens en de ander voor de regels. Want ook regels zijn productgericht.

Dus u laat die mensen zomaar op straat lopen? Mensgericht. We hebben regels afgesproken en daar houd ik mij aan. Ik ga hier niet over individuele incidenten praten. Productgericht.
De verontwaardiging van beide kanten. Hoe kan je zo over mensen praten? Ja maar die regels hebben we juist voor die mensen gemaakt. U was daar toch bij? We zijn hier toch om regels te maken? De logica van de een botst met die van de ander.

Maar ook gewoon thuis. De mensgerichte vrouw, die persoonlijk contact wilt hebben en haar productgerichte partner elke avond ziet verdwijnen naar de schuur of een kamer waar deze bezig is met iets. Kom nou gezellig in de kamer zitten.

De mensgerichte man die met zijn productgerichte partner praat terwijl deze met iets bezig is, of ongedurig zit te wachten tot het gesprek is afgelopen. Onbekendheid met de verschillen in behoeften kunnen voor veel misverstanden zorgen.