CFO, beheerder of ondernemer?

Herman Beuker / Rutger van Drongelen 14-6-2017 10:25
Categorieën: Persoonlijke ontwikkeling, Recruitment, Training & Coaching

blog_image:article_joppor_14974288565940f3784fa8c.jpg:end_blog_image

De functie en de werksituatie


Wat vraagt de functie en de werksituatie? Iemand die veel initiatieven neemt? De functie uitbouwt? Iemand die benadert? Iemand die risiconemend is?
Of vraagt de functie en de werksituatie iemand die de functie beheert? Dat is namelijk een kern van risicomijdend. Mensen die risicomijdend zijn, zijn de beheerders van een functie.

Wanneer iemand met dit kenmerk ergens begint met werken, dan begint deze van binnenuit. Is er sprake van een bureau, dan wordt letterlijk eerst het bureau in orde gemaakt. Van binnenuit wordt de functie uitgebouwd. Wat iemand met dit kenmerk niet weet, zoekt deze eerder eerst zelf uit.
De beheerder van de kas is hier zo’n voorbeeld van. Alle kenmerken worden kwaliteiten. Besparen, voorkomen, beheren, enz.
De risiconemende beheerder van een kas is meer naar buiten gericht. Neemt meer risico. Kijkt meer naar mogelijkheden. Met deze twee invalshoeken heeft een organisatie een keuze. Wat vraagt de functie? Wat wil de organisatie?
Deze behoefte is dikwijls een reden voor vroegtijdig vertrek


De verkoper binnendienst. Deze is risiconemend. Verkopen vindt hij leuk. Binnen zitten is steeds meer een kwelling. Hij kan de afdeling niet af en voelt zich ingeperkt. Als die de kans krijgt, is hij weg.
De risiconemende directeur die iets heeft opgebouwd, maar minder kijkt naar het beheer. Het borgen van de nieuwe ontwikkelingen. Het risicomijdende is bij die directeur te weinig aanwezig. Dat geeft al aan dat situaties kunnen veranderen en daarmee wat de functie vraagt.
Een voorbeeld hiervan is Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum. Een man die duidelijk risiconemend is. Vernieuwen, uitdagingen, veranderingen is wat hem aanspreekt. Het borgen van het bereikte gaf hem geen energie. Iets wat je veel ziet bij mensen die duidelijk risiconemend zijn.
We zoeken iemand die initiatieven neemt. Doe jij dat? Was de vraag aan de sollicitante.
Ja hoor, antwoordde zij en het was nog haar waarheid ook.

Maar ze was risicomijdend, zonder zich daar bewust van te zijn. Ze begon met haar bureau. Zag de achterstanden die zij eerst wegwerkte. Ze werkte hard. Na twee maanden kreeg zij het gesprek. Men had toch meer initiatieven van haar verwacht. Voor haar idee was het eerst nodig om de werkzaamheden op orde te hebben. Van binnenuit de functie uitbouwen. Risicomijdend.

Haar opponent, die risiconemend was, begreep dat niet. Het is toch een kwestie van prioriteiten stellen? Kansen moet je creëren en pakken. Proactief.

Wat ben jij eigenlijk?

Stel: je zoekt een nieuwe CFO, moet hij/zij dan ondernemend zijn en dus de functie uitbouwt? Of juist meer behoudend is? Denk daar over na voordat je een vacature uitzet.