Blog

Herman Beuker16-04-2020 12:38
blog_image:article_joppor_15870335525e9835d0989c7.png:end_blog_image Coronavirus en gedachtenanalyse, een zelftraining

Met dank aan Rutger van Drongelen van werving- en selectiebureau Jopportunity voor zijn jarenlange inzet voor de School voor praktische menskunde en zijn enthousiasme voor het gedachten analyse programma.

Er komt veel op ons af

We zitten veel in ons hoofd om dat allemaal te verwerken en een plaats te geven. Nadenken over, het vormt een groot deel van onze belevingswereld en soms is er nog maar één keuze en dat is hoe je met een situatie omgaat.

De ervaringen met de herkenning van de kerngedachten zijn vooral gebaseerd op angstgevoelens bij een sollicitatie, dreigend ontslag, een functioneringsgesprek, enz. Allemaal heel andere situaties dan die nu spelen. Angst voor het COVID-19 virus en voor de gevolgen. Totaal verschillende situaties, maar met dezelfde gedachtepatronen.
Dat is de aanleiding voor ons om deze zelftraining te ontwikkelen. Het is een hulpmiddel. Niet meer en niet minder.

De zelftraining in een notendop

De zelftraining bestaat uit twee delen In deel 1 leer je jouw positie in tijd. Je leert te denken vanuit het moment, vanuit het NU. Je zult ontdekken dat NU zo dichtbij is, dat we er massaal overheen kijken.
Het eerste deel is bedoeld om...
25253bekeken
Geen reacties
Herman Beuker11-11-2019 14:19
Zes soorten gedachten, de zes kerngedachten, bepalen je manier van denken.

blog_image:article_joppor_15734803925dc967c869318.jpg:end_blog_image1. Niet te beantwoorden vragen
2. Toekomstgerichte overtuigingen
3. Niet herkende fantasiegedachten

4. De mensen in je denken
5. Opdrachten
6. Besluiten

De herkenning van steeds één van de zes kerngedachten zorgt ervoor dat je stil kunt staan bij wat je denkt. Dan heb je de keuze om het gedachteproces aan te passen of gewoon te stoppen. Dat doe je bij de herwaardering van een kerngedachte. Je krijgt op die manier meer grip op je gedachten en daarmee op het gevoel wat door die gedachte wordt opgeroepen.

Als je erachter kunt komen welke kerngedachte het proces op gang zet of veroorzaakt dat het gedachteproces doorgaat, dan bestaat zelfs de mogelijkheid dat die gedachte verdwijnt en daarmee het bijkomende gevoel. Je hebt daarmee zelf een gedachtepatroon doorbroken.

Gedachtepatroon – roept gevoel op - herkenning kerngedachte - herwaardering.

Voorbeeld: gedachte - ‘er zal met hem of haar toch niets gebeurd zijn?’ Gevoel: onrust tot paniek. Herkenning kerngedachte: ‘hé, dat is een vraag’. ‘Weet ik dit?’’ Kan ik dit weten?’ ‘Nee, dat kan ik niet weten, het is een niet te beantwoorden vraag’.

Het lijkt bijna teleurstellend. In plaats...
26008bekeken
Geen reacties
Categorie: Commercie, sales
Herman Beuker / Rutger van Drongelen21-06-2018 15:53
blog_image:article_joppor_15295892945b2bae2eaba09.jpg:end_blog_image

Productgericht of mensgericht

Wanneer je de hele dag aan een bureau kan zitten en zo met je werk op kunt gaan, dan is dat productgericht. Hetzelfde geldt voor al die beroepen die langdurige concentratie vragen. Programmeur, telefoniste, alles op het gebied van administratie, productiewerk, zijn hier enkele voorbeelden van. De norm is dat je de hele dag met iets bezig bent.

Telefoniste is zo’n voorbeeld van dat de hele dag met mensen praten mensgericht lijkt, maar productgericht is. De behoefte aan contact van mens tot mens wordt namelijk niet vervuld. Gedrag van mensgericht is het alert zijn op mensen. Ga maar eens een afdeling op waar allemaal mensen aan een bureau zitten. Je komt de afdeling op en je ziet enkele mensen kijken naar wie er aankomt en gelijk kijken ze weer op hun scherm. Productgericht en een deel mensgericht. Er zijn ook mensen die anders reageren. Die kijken helemaal niet. Duidelijk productgericht. Dan zijn er nog die mensen die kijken en blijven kijken, misschien zelfs op je afkomen. Hallo, hoe is het met jou? Mensgericht.
De uitspraak, ik houd werk en privé gescheiden, kan op veel fronten plaatsvinden, maar jouw behoeften neem je mee naar je...
37804bekeken
Geen reacties
Henkjan Visser14-11-2017 17:24
blog_image:article_joppor_15106767575a0b19159330d.jpg:end_blog_image Als recruiter heb ik de ervaring dat sollicitanten de neiging hebben zich afwachtend op te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Begrijpelijk, want als sollicitant ben je immers afhankelijk van het oordeel van degene aan de overkant van de tafel, die bepaalt of je wel of niet doorgaat naar de volgende ronde. Een afwachtende en afhankelijke opstelling is echter meestal niet de juiste houding voor een positief resultaat.
Mijn ervaring leert dat kandidaten die veel vragen stellen en positief kritisch zijn omdat ze niet alles voor zoete koek slikken, de beste kansen hebben op een vervolg.

Waarom?
Een kandidaat die veel vragen stelt (en die vragen op papier uitschrijft en meeneemt) laat blijken dat hij/zij zich goed heeft voorbereid en daarom gemotiveerd is voor de openstaande functie. Het is bovendien veel beter indirect te laten blijken/ bewijs te leveren dat je gemotiveerd bent in plaats van het te zeggen.
Door het stellen van kritische vragen creëer je gelijkwaardigheid in het gesprek. Enerzijds ben je enthousiast en gemotiveerd voor de functie en het bedrijf, anderzijds maak je duidelijk dat de antwoorden op jouw vragen bepalen of je überhaupt wel in dienst wil treden, net...
38856bekeken
Geen reacties
Herman Beuker en Rutger van Drongelen8-09-2017 12:37
blog_image:article_joppor_150486789959b2763b26e53.jpg:end_blog_image Aangeboden door de school voor praktische menskunde en Jopportunity.

Waarden is een complex verhaal omdat ze individueel zijn bepaald, subjectief zijn en als de situatie daarvoor aanleiding geeft, kunnen waarden in belangrijkheid veranderen.

Individueel omdat de ene persoon een waarde belangrijk kan vinden en een ander weer een andere waarde. Vanuit de tegenstellingen kunnen conflicten ontstaan.

Subjectief omdat, zelfs al vinden twee mensen dezelfde waarde belangrijk, zij er in de praktijk toch heel anders mee om kunnen gaan. Denk maar aan respect. De een vindt het belangrijk om te krijgen een ander om te geven.

Beïnvloedbaar omdat verandering van een waarde al kan plaatsvinden door een fiets die is gestolen. Dan kan ineens, meestal tijdelijk, eerlijkheid de belangrijkste waarde worden door de emotie die de gestolen fiets oproept.

Wanneer iemand zijn of haar belangrijkste waarde bij een ander of in een (werk)situatie herkent, dan herkent deze een deel van zichzelf. Dat geeft energie, dat motiveert. De belangrijkste waarde speelt een rol in elke situatie

Meestal is de belangrijkste waarde van iemand niet duidelijk waarneembaar. Soms wordt deze duidelijk bij conflicten of als iemand kwaad wordt als reactie op een uitspraak. Mensen gaan...
54110bekeken
Geen reacties
Categorie: Executive Search
Rutger van Drongelen16-06-2017 11:18
blog_image:article_joppor_14976065355943a98790e6b.jpg:end_blog_image May 19-20, 2017 marked the bi-annual board meeting of ER International, an integrated partnership of Human Resource consultants from across the globe.

ERI operates as recruiting association for cross-border projects for international clients to ensure a strong support in various countries around the world.
Through a strong network structure and cooperation between the partner firms of ERI, international clients can tap the know-how of all the consultants in its member firms to satisfy their recruiting needs worldwide.
As part of the network, Awara hosted the 2-day event in Moscow in hotel Radisson Royal Ukraina.
During the meeting we discussed future development of the association, shared our plans and goals, threats and opportunities that recruitment firms can face nowadays. Apart from the official board meeting and strategy meetings to improve internal communication and projects further, Awara organized a comprehensive leisure program for the ER International partners to experience Russian culture and cuisine.

blog_image:article_joppor_14976066675943aa0b438f0.jpg:end_blog_imageblog_image:article_joppor_14976069145943ab02bc91a.jpg:end_blog_image ERI is a network of the world’s top executive recruiters and we are very proud to be a member of such a distinguished group. Recruitment overseas is a challenge...
45927bekeken
Geen reacties
Herman Beuker / Rutger van Drongelen14-06-2017 10:25
blog_image:article_joppor_14974288565940f3784fa8c.jpg:end_blog_image De functie en de werksituatie


Wat vraagt de functie en de werksituatie? Iemand die veel initiatieven neemt? De functie uitbouwt? Iemand die benadert? Iemand die risiconemend is?
Of vraagt de functie en de werksituatie iemand die de functie beheert? Dat is namelijk een kern van risicomijdend. Mensen die risicomijdend zijn, zijn de beheerders van een functie.

Wanneer iemand met dit kenmerk ergens begint met werken, dan begint deze van binnenuit. Is er sprake van een bureau, dan wordt letterlijk eerst het bureau in orde gemaakt. Van binnenuit wordt de functie uitgebouwd. Wat iemand met dit kenmerk niet weet, zoekt deze eerder eerst zelf uit.
De beheerder van de kas is hier zo’n voorbeeld van. Alle kenmerken worden kwaliteiten. Besparen, voorkomen, beheren, enz.
De risiconemende beheerder van een kas is meer naar buiten gericht. Neemt meer risico. Kijkt meer naar mogelijkheden. Met deze twee invalshoeken heeft een organisatie een keuze. Wat vraagt de functie? Wat wil de organisatie?
Deze behoefte is dikwijls een reden voor vroegtijdig vertrek


De verkoper binnendienst. Deze is risiconemend. Verkopen vindt hij leuk. Binnen zitten is steeds meer een kwelling. Hij kan de afdeling niet af en voelt zich ingeperkt. Als die de kans...
35264bekeken
Geen reacties
Herman Beuker / Rutger van Drongelen9-06-2017 14:07
blog_image:article_joppor_1497010178593a900278bd2.jpg:end_blog_image Mens en productgericht

De functie

Er zijn veel mensen die mensgericht zijn en een productgerichte functie hebben. Tot volle tevredenheid. Toch is er ook een deel dat droomt van die camping of dat leuke cafeetje. Dromen die het gemis aan persoonlijk contact in de werksituatie moet compenseren. Mensgerichte mensen hebben na enige tijd geconcentreerd werken behoefte aan contact met anderen. Wordt deze behoefte niet mogelijk gemaakt, dan kan de mensgerichte persoon het nog weleens moeilijk krijgen. Een mensgericht persoon in een omgeving met allemaal productgerichte mensen kan nog weleens het gevoel krijgen niet op de goede plek te zitten ofwel in de verkeerde film. Echt contact, van mens tot mens, krijgt deze niet.

De leidinggevende

Bij technische bedrijven zie je veel productgerichte managers en directeuren, omdat kennis van de producten vaak onlosmakelijk verbonden is met de functie. Die kunnen in de omgang met hun medewerkers meer moeite hebben met de mensgerichte personen, omdat deze een andere invalshoek in de omgang hebben.

De verschillen

Het zijn net twee groepen van verschillende eilanden, de mens- en productgerichte personen. De mensgerichte personen begrijpen niet dat iemand in staat is om bijvoorbeeld de hele dag achter een computer te zitten en...
42669bekeken
Geen reacties
Herman beuker / Rutger van Drongelen3-02-2017 15:43
blog_image:article_joppor_1486133169589497b1d297d.jpg:end_blog_image Veel moeten, het is één oorzaak van stress

Moeten, het vreet energie. Het zet je onder druk en je omgeving kan er ook nog last van hebben. Tijd om het moeten te verminderen?

Wanneer je een opdracht aan zichzelf geeft dan levert dit op dat er langere tijd energie wordt geleverd zonder dat je daar steeds bij stil hoeft te staan. ‘Ik moet opschieten’, als opdracht heeft als effect dat je sneller gaat bewegen. ‘Nu moet ik helemaal opschieten’, heeft als effect dat je nog sneller gaat bewegen (werken).

Ieder mens geeft zichzelf opdrachten

Het is de mate waarin je veel moet die bepalend is of je meer moeter (opdrachten) dan willer (eigen keuze) bent. Een (werk)situatie kan ervoor zorgen dat het jezelf geven van opdrachten versterkt wordt. In feite doe je dit dus zelf door je manier van denken. Dat is goed nieuws, want dan kun je het ook beïnvloeden. Door je bewust te zijn van het gedachtepatroon en hierbij stil te staan.

Je verleert jezelf keuzes te maken

Het niet maken van een keuze kan een nadeel zijn. Dit gebeurt als het evenwicht is verstoord en de opdrachten veelvuldig...
54125bekeken
Geen reacties
Herman Beuker / Rutger van Drongelen2-01-2017 17:46 blog_image:article_joppor_1483375701586a8455b3b9c.jpg:end_blog_image

Herken je dat?

Je denkt aan iets uit het verleden en voor je het weet komt ook dat oude gevoel weer terug. Prettig of onprettig, het kan allebei. Ook al is dat gevoel nu niet precies hetzelfde, toch kan het je beïnvloeden.
Zo ervaren mensen op hun eigen wijze een verjaardag, de feestdagen en zelfs de zondagavond. De herinneringen bepalen voor een groot deel de beleving van nu en het begint met een gedachte.

Zo is het ook met het zoeken naar een (andere) baan. Na een aantal pogingen heb je dus ook op dat gebied een verleden. Bij een nieuwe poging kan, net als bij andere ervaringen uit het verleden, het gevoel van de afwijzing opkomen. Met dat gevoel zit je dan voor je computer of ben je op een andere manier bezig met het zoeken van een baan. Je moet positief denken, is dan een goedbedoelde raad. Je moet het maar kunnen. Een alternatief is om stil te staan bij de gedachten die hier een rol bij spelen.

Mijn onderzoek

Vanaf 1997 heb ik bij mensen die ik coachte naar hun gedachten gevraagd. Een groot deel mensen uit werksituatie en...
46344bekeken
Geen reacties